Nézettség: 876
Látogatás: 44042
SZANYI NÉPZENE - GREZNÁR ZOLTÁN ÉS ZENEKARA
Átlag: 5 (5 szavazat)
AUTENTIC FOLK MUSIC FROM SZANY, WESTERN HUNGARY - Greznár Banda
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
14 szavazat
= átlag   = szavazatod

Az szanyi népzenészek utolsó generációja:

 

id. Greznár Zoltán - primás

ifj. Greznár Zoltán - primás

id. Bakos László - cimbalom (ő pápai)

Nyári József - bőgő

Csonka János - brácsa

 

A felvétel a szanyi Bokréta vendéglőben készült.

 

Érdekes adalék, hogy a 90-es évek elején készült felvétel 19 évig nyersanyagként szunnyadt egy polcon. 2011 végén raktuk fel a webre, de már nem maradt semmi információn arról, hogy kik játszanak a felvételeken.

2012 szeptember elején a Bilibáncsot szervező Molnár Feri csábított el a szanyi lomisokhoz, akik Ausztriában és Németországban gyűjtik össze a kidobott portékákat. Az egyik háznál Feri elkezdett beszélgetni a számára ismerős gazdával és lassan számomra is kiderült, hogy egy cigány muzsikusról van szó. Már akkor beugrott, hogy ő be tudná azonosítani a régi felvételen látható muzsikusokat. Meg is beszéltük, hogy legközelebb hozok egy DVD-t róla.

Rá egy fél órára egy másik lomisnál, a Feri felhívta a figyelmemet, hogy ő hangszerkészítéssel is foglalkozik és meg is mutatta a műhelyét. Épp egy bőgőt készített. Róla is kiderült, hogy muzsikus is. És én ismét szóba hoztama  régi felvételt. Már épp indultunk kifele, amikor eszembe jutott, hogy az tulajdonképpen már fent van a neten. Említettem neki és erre bekiabált a szobába a lányának, hogy hozza ki alaptopot. És még ott a konyhaasztalnál beazonosítottuk a muzsikusokat.

A legmeglepőbb az volt, hogy ő is és az előbb említett muzsikus is rajta van a felvételen.

Fontos megemlíteni, hogy Szany azon ritka helyek egyike Magyarországon, ahol a helyi cigánymuzsikusok viszonylag autentikus formában megőrizték a magyar népzenét. De sajnos már csak nagyon ritkán van rájuk szükség, ezért kényszerültek rá a lomizásra.

 

 

Rendező
Hartyándi Jenő &Tanai Péter
Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (2)
dokumentumfilm Hartyándi Jenő & Perger Gyula (Magyarország)
1993 őszén rögzítettük le a teknővájó cigányokat. Készült egy pár perces vágott verzi, de az eltűnt. Ez a nyersanyag.


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (USA)
Rómer ház Győr, 2002. november 9. TY CITERMAN – gitár KEN THOMSON – szaxofon ERIC ROCKWIN – bőgő PAUL CHUFFO - dob


5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország / Olaszország)
OLÁH KÁLMÁN & MARCO TAMBURINI QUARTET (HUN/ITA) MARCO TAMBURINI – trombita OLÁH KÁLMÁN – zongora EGRI JÁNOS – bőgő PIERRO BORRI - dob Rómer ház, 2004. február 26.lmek&kod


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország / USA)
Tsahar & Drake Duo (USA) ASSIF TSAHAR – szax HAMID DRAKE – dob Vendég: SZANDAI MÁTYÁS - bőgő Rómer ház Underground klub Győr, 2003. november 10. Az amerikai duó, a korábbi MEDIAWAVE-s ismeretségek révén - Hamid Drake többször járt a fesztiválon különböző együttesek részeként és tartott zenei műhelyket is - bevonta a csapatba Szandai Mátyás bőgőst és Hamid egy lá...


5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm / táncfilm Hartyándi Jenő (Magyarország)


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország / Örményország)
Rómer ház Győr, 2002. október 17. A koncerten szerepelt, énekelt David barátnője is, kinek nevét nem jegyeztük fel. A koncert után riportot is készítettünk vele.


5 (3)
dokumentumfilm / zenefilm Szalai Zsolt "Zsömi" (Magyarország / USA)
A 2009-es MEDIAWAVE Fesztivál legnagyobb közönségsikerét - köszönhetően a Thanks Jimi Fesztivál és a kapcsolodó koncertek Megyeháza térre vitelének - a május elsejei TM Stevens koncert aratta. Kevéssé ismert viszont, hogy az amerikai funk-metal zenész, valamint társai, még délután egy kötetlen, páinkázós beszélgetésen vettek részt a Gyermekek Házában, ahol az egyik legnagyobb magyar rajongójuk kérdezte őket...


4.5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm SILLÓ Sándor (Magyarország / USA)


5 (2)
kisjátékfilm Kránitz Barbara (Magyarország)
Verzió Emir Kusturica "Cigányok ideje" című filmjének egy narrációrészletére... A narrációrészlet választható feladat volt, a szerző ismerete nélkül. PASSPORT CONTROL 20. MEDIAWAVE ROMA - MAGYAR FILM MŰHELY GYŐR 2010. október 29-31. támogató: NORVÉG ALAP ÖKOTÁRS FOUNDATION NKA MEDIAWAVE PRODUKCIÓ 2010


5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm MAGYAR nemzeti Attila (Magyarország)
Kása Béla fotográfus harminc éve járja Erdélyt és fényképezi az ott élő parasztzenészeket. Forgatócsoportunk 2002 nyarán az ő vezetésével 2400 km-es utat tett meg, hogy felkeressük Béla képeinek „modelljeit”. Utazásunk egyik fontos állomása volt Szék.
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő, Tanai Péter

63 min. 1993 DV, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Hartyándi Jenő

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:0.17602 sec