ARCHÍVUM FŐOLDAL

E webarchívum tartalmi háttérét az első időszakban a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál 1991 óta gyűlő filmarchívuma és a MEDIAWAVE saját készítésű filmjei szolgáltatják. A fesztiválarchívum évről évre átlag ezer filmmel bővül. A több mint 22 ezer filmből álló állomány komoly és egyedülálló gyűjteménye az ezredforduló környéke filmművészetének.

 

E filmek között szép számmal vannak kisebbségi témájúak, mivel a fesztiválnak az első évek óta volt/van kisebbségi kategóriája, azaz hangsúlyosan lehetett ilyen témájú filmeket nevezni az egész világról. Az archívum e filmekkel való fokozatos bővülését a szerzők címváltozások miatti felkutatásának, valamint jogi és filmadat egyeztetésnek kell megelőzniük, mert sok esetben 10-20 év telt el a filmek beérkezése óta, és azóta országok szűntek meg és jöttek létre. A korábbi pályakezdő alkotók mára tekintélyes filmessé váltak vagy eltávolodtak a filmes világtól.

 

Az archívum másik szála a MEDIAWAVE saját gyártású filmjei, amely az alkotótáborok filmjeivel együtt, amelyben roma filmesek is részt vesznek rendszeresen, önmagában több százas nagyságrendet jelent. Ezen alkotások már jelenleg is megtekinthetők a MEDIAWAVE webfilmarchívumában. (A jobb oldali ikon oda vezet.)

 

A tervek szerint az ARCHÍVUM webTV-je - neves személyiségek által, időszakos rendszerességgel összeállított programcsomagjaival - segíti a nézők jobb eligazodását az archívumban megtalálható rengeteg film között és remélhetőleg segít felkelteni az érdeklődést az egyes speciális tartalmak iránt.

Harmadik szálként pedig cél a hazai és környező országok hasonló témájú filmjeinek felkutatása.

 

A fotóarchívum alapját a MEDIAWAVE keretében 2010 óta zajló roma integrációs fotó műhelyek fotográfiái adják. Ezt szándékozunk bővíteni hazai és környező országokból származó fotográfiákkal, isebbségi művészek munkáival, valamint kisebbségekről szóló kortárs és archív fotósorozatokkal.

 

A film és fotórészleg esetében is szívesen vesszük film alkotók és fotográfusok jelentkezését, valamint fellelt hagyatékokból előkerült fotográfiák és filmtekercsek felajánlását.

 

kapcsolat:
Hartyándi Jenő és Kádár Sándor


E-mail:

etnikarchiv@mediawave.hu

 

Az archívum létrehozásának folyamatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja:

 

 
0.03765 sec